Exploring Macedonia  National Tourism Portal

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи

PepsiCo ги повлекува бромираните растителни масла од Gatorade

Една тинејџерка од Мисисипи прогласи победата по одлуката на PepsiCo да ги повлече бромираните растителни масла од својата серија на спортски пијалаци Gatorade.

Графени
Сара Кавана, средношколка од Мисисипи, ја започна петицијата за PepsiCo да престане да користи бромирани растителни масла во своите производи.

Бромираните растителни масла (БРМ) се користат за да се задржи вкусот на цитрус суспендиран во безалкохолните пијалаци како што се Mountain Dew и некои видови на Gatorade. БРМ се забранети во некои земји и Европската унија, но дозволени се за употреба во САД и во Латинска Америка.

Минатата година, 15-годишната Сара Кавана вели дека пребарувајќи на Google за „бромирани растителни масла“ забележала дека оваа супстанца се наоѓа на листата на состојки на Gatorade со вкус на портокал. Таа нашла и една статија во која се вели дека БРМ биле патентирани за употреба како супстанца за спречување на ширењето на огнот и се користела во апарати за гаснење на пожар. Сара започнала онлајн петиција на change.org, која била потпишана од повеќе од 206.000 луѓе, барајќи Gatorade да престанете да користи БРМ.

Во соопштение издадено како реалција на петицијата PepsiCo вели: „Ние ја правиме оваа промена, затоа што знаеме дека некои потрошувачи имаат негативно мислење за БРМ во Gatorade.“ Во текот на следните неколку месеци компанијата ќе го замени БРМ со сахароза ацетат изобутират – супстнца која е дозволена за употреба во целиот свет.

PepsiCo не планира да направи промени во Mountain Dew, велејќи: „Ние Ве уверуваме дека Mountain Dew е безбеден пијалок.“

Kantha Shelke научник кој се занимава со храна и портпаролката на Институтот за технологија на храна, забележува дека БРМ не била секогаш дозволена за употреба во САД. Пред околу 50 години, Food and Drug Administration ја отстрани од пазарот, но во 1977 година, беше одобрен употреба на оваа супстанца во концентрации до 15 ppm. Сепак, Shelke укажува дека во тоа време луѓето консумираа газирани пијалаци само повремено. „Денес, потрошувачката на некои од овие пијалаци, особено од страна на одредени демографски групи, меѓу нив и младите мажи, е доста висока“, вели таа.

 Статии

најчитани
Историјата на хемијата на поштенски марки (5096 посети)
Минерали од Македонија на компакт диск (5029 посети)
Прочистување на дизел моторите со уреа (5007 посети)
Приказна за сапунот (4966 посети)
Љубов или хемија? (4949 посети)
Историјата на хемијата на поштенски марки (4927 посети)

 Хумор

најчитан
Смртта на биретата (4875 посети)
Карикатури (4842 посети)
Словенската и хемиската писменост (4827 посети)
Електрофилна адиција - молекулска драма (4825 посети)
Станувајќи алкохол (4822 посети)
Бисери на мудроста (4802 посети)

 Link.Hemija.net

најпосетувани линкови
Indian Institut of Technology, Department of Chemistry (6162 посети)
Department of Chemistry (6135 посети)
Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (6134 посети)
Beer's Law (6124 посети)
Chemical Crystallography Laboratory in Oxford (6121 посети)
College of Chemistry, University of California Berkeley (6117 посети)

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net