Exploring Macedonia  National Tourism Portal

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи

За да ја додадете Hemija.net во вашата Favorites - збирка

 Корисник
 
 Лозинка  
 

Бесплатна email адреса vase_ime@hemija.net

Вклучете се и вие во светската потрага по вонземски цивилизации

  Link.Hemija.net

Збирка материјали за наставата во 21-от век - Збирката на материјали за наставата на 21-от век има цел да ви понуди различни наставни материјали и помагала кои може да ви помогнат во осовременување на наставата. Материјалите дадени во збирката исто така ќе ви помогнат да ги прилагодите барањата на новите наставни планови и програми, новата наставна методологија и користењето на новата технологија во вашата наставна практика.  (Гласајте)

Academic Earth - Академска Земја (или Академска планета Земја) помага да се поврзете со предавачи од светски познати универзитети. Следејќи ги снимените предавања на врвни светски професори може да се стекнете со дипломи и сертификати. Дури и да ја немате амбицијата за добивање на диплома, содржините до кои оваа страница води може да ви помогнат во вашето неформално образование.  (Гласајте)

Beer's Law - Беров закон. Статијата е едноставна и прегледна. Во неа се објаснуваат основите на беровиот закон врз кој денес се базираат околу 90% од сите аналитички методи.  (Гласајте)

British Antarctic Survey - British Antarctic Survey (BAS) претставува британска органиизација која се занимава со истражување на животната средина на Антарктикот. BAS претставува дел од Natural Environment Research Council на Велика Британија и е одговорен за британските истражувања на Антарктикот во последните повеќе од 60 години.  (Гласајте)

Natural Environment Research Council - Оваа британска владина организација е одговорна за финансирање на истражувања универзитетите и на сопствените истражувачки центри поврзани со природните науки. Во последно време од посебен интерес за оваа организација се истражувањата поврзани со климатските промени, биодиверзитетот и загадувачите на природата.  (Гласајте)

ChemCalc - Целта на овој проект за хеминформатика е развој на апликација (базирана на MySQL база на податоци и Java) која може да се користи како хемиски калкулатор. Програмата може да се користи за пресметување на точната маса, за елементарна анализа и за пресметување на распределбата на масата на добиените продукти врз основа на застапеноста на изотопите во изотопските смеси. Проектот е резултат на соработка помеѓу Универзитетот во Шлезија (Полска) и Универзитетот во Лозана (Швајцарија).  (Гласајте)

Хемикалии, супстанци, препарати и биоциди кои се употребуваат во Република Македонија - Информации за производителите на хемикалии, за законската регулатива во однос на складирањето и транспортот на хемикалии. Непоходни обрасци и барања за промент на големо со хемикалии, одобренија за увоз/извоз. Правилници за производство и промет на опасни хемикалии и др.  (Гласајте)

Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants - Стокхолмска конвенција за отпорни органски полутанти (ООП). Информации за активностите и средбите организирани во рамките на Конвенвенцијата, официјални документи и др. ООП супстанците предизвикуваат извесни форми на рак, дефекти кај новороденчињата, дисфункционален имунолошки и репродуктивен систем, поголема подложност на болести и намалена интелигенција.  (Гласајте)

ScienceDirect TOP25 Hottest Articles - Врвни 25 статии публикувани во списанијата на Elsevier. Овој бесплатен сервис е конструиран за да им помогне на научниците полесно да ги пратат новите трендови и достигнувања во науката. Сервисот нуди можност за прикажување на најпопуларните 25 статии според области, според списанијата, како и тоа во која годината кои статии биле најпопуларни.  (Гласајте)

OPEN J-Gate - World's biggest Open Access English Language Journals Portal - Оваа страница претставува електронски прозорец кон светот на научните списанија кои на јавноста и се бесплатно достапни. Open J-Gate започна да функционира во 2006 г. и претставува обид на Informatics (India) Ltd. да ја помогне Open Access Initiative (ОAI). Со Open J-Gate добивате интегриран пристап до над 4375 списанија и до неколку милиони статии со научни резултати.  (Гласајте)

 Карикатура

Биотехнологија

 Medline

Пребарувајте со Hemija.net во Medline - Online верзија на реферативното списание Index Medicus

Пребарај:

Во соработка со Amazon.com

  Новости

Боросферен - фулерен составен од атоми на бор - Октривањето на фулерените – алотропска модификација на јаглеродот во форма на фудбалска топка – отвори нова страница во полето на нанотехнологијата. Неодамна, истражувачите од Brown University (САД) и нивните кинески колеги успеале да добијат кластер од 40 атоми на борот (инаку сосед на јаглеродот во периодниот систем) може да фирнураат слична структура на фулерените која ја нарекле боросферен. Резултатите од ова истражување неодамна беа публикувани во списанието Nature Chemistry. Што ќе значи боросференот за иднината на науката ќе треба да видиме после некое време.

Микроскопски блиски средби од трет вид со виши масни киселини - Peter Willis и соработниците од Jet Propulsion Laboratory на NASA развиле микрочип кои може да анализира голем број на различни масни киселини според должината на јаглеродниот ланец. Според овие научници ова е значајно затоа што мембраните на различни микроорганизми имаат се составени од јаглеродни ланци со различна должина.
Со оглед на тоа што постојаните мисии во сончевиот систем ни помагаат се повеќе да го спознаеме и методита за потрага по микроскопски живот би требало да бидат поробусни. Во овој контекст методата за која овде зборуваме би можела во иднина да овозможи полесно откривање на живот базиран на јаглерод на другите планети.

Во летот MH17 над Украина животот го загуби научник кој се обидуваше терапијата за ХИВ да ја доближи до најсиромашните - Joep Lange, холандски клинички виролог, е еден од патниците кои го загубија животот во при соборувањето на малезискиот авион на летот MH17 над Украина. Од почетокот на деведесетите години на минатиот век Lange се обидувал да ги направи лекарствата за СИДА достапни за најсиромашните земји во Африка. „Зошто секогаш зборуваме за проблеми со дистрибуција на лекови кога знаеме дека не постои место во Африка каде не може да дојдеш до ладно пиво или Кока-Кола?“ велеше д-р Lange.

Дали супстанците кои се користат во соли за капење ќе доведат до поефтини соларни ќелии? - Супстанци кои често се користат како соли за капење и во изработката на тофу може да ги заменат токсичните, скапи хемиски кои се користат при производството на високоефикасните соларни ќелии, сметаат хемичарите. Иако не сите експерти се согласуваат, авторите на студијата сметаат дека нивното изненадувачко откритие би можело кадмиум телуридни соларни ќелии (вид на ултратенки фотоволтаични ќелии изработени од токсични материјали) да ги направи не само побезбедни туку и значително поевтини.

Дали е можна синтезата на двадимензионалниот алотроп на силициумот? - Сличен на графинот алотроп на силициум диоксидот, со необични физички и електрични својства, е предвиден од страна на теоретските хемичари во Турција. Материјалот, велат истражувачите, би требало да стане погуст кога ќе се истегне и, сметаат истражувачите, ќе има други интересни физички својства. Други водечки физичари, пак, сметаат дека всушност синтеза на материјалот не е можна.
Инаку, извонредните механички и електрични структури на графинот доведоа на научниците да истражуваат други дведимензионални структури како што е силиценот, со слична хекагонална структура како и графенот, со силициумови атоми на местото на јаглерод. Цврстиот силициум, за разлика од графит, не се состои од дведимензионални слоеви, така што не е возможно да се оддели еден таков слој за да се произведе слободен монослој.

Смртоносен токсин пронајден во некуливирана форма на печурки кои се употребуваат во исхраната - Откриено е дека диви печурки кој се консумираат од ентузијасти ширум Европа содржат опасни и потенцијално смртоносни токсини. Кинеските научници веруваат дека во видот Tricholoma equestre откриле токсини кои предизвикуваат рабдомиолиза – понекогаш фатална болест која може да непоправливо да ги оштети бубрезите.

Истражувачите откриле протеин кој го инхибира растењето на туморите - Претходно непозната варијанта на опширно студиран протеини откриено е дека го инхибира растот на тумори и го забавува развојот на нови крвни садови кои се потребни за ракот да метастазира.
Создавањето на нови крвни садови, или ангиогенеза, е витален дел од растот на рак и формирањето на метастази. Крвните садови носат хранливи материи и кислород, кои на туморите им се потребни да преживеат, да се прошират и да мигрираат во други делови на телото. Една група на протеини наречени васкуларни ендотелни фактори за раст (VEGF) се одговорни за процесот на ангиогенезата. Еден од овие протеини кои се означува како VEGF-А претставува главен двигател во овој процес. Научниците од Cleveland Clinic's Lerner Research Institute велат дека овој протеин може да го забави процесот на ангиогенезата, а со тоа може да влијае и врз инхибиција на развојот на туморот.

Гренланд станува потемен! - Гренланд станува потемен. Научниците оваа појава обично ја припишуваат на намалувањето на ледената покривка која се должи на глобалното затоплување. Но, истражувачите најдоа и нова причина која доведува до ова. Имено, новиот снег кој паѓа содржи се повеќе нечистотии. Резултатите од ова истражување се објавени неодамна во списанието Nature Geoscience (За пристап пoтребно е да се регистрирате)

Црвеното вино го подобрува помнењето - Една студија изведена врз возразни луѓе во која на една група на испитаници во текот на шест месеци им бил давана како додаток кон исхраната ресвератрол (супстанца која се наоѓа во црвеното вино и во чоколадата) покажала дека кај испитаниците било забележано значително подобрување на помнењето во споредба со контролна група на испитаници која примала плацебо.

Засладувач кој е токсичен за мушички - Не се случува секој дел резултатите од проекти на ученици од шестто одделение да бидат објавени во научни списанија. Но, сепак резултатите дека еритритолот (главна компонента на засладувачот кој има комерцијално име Truvia) се покажал како ефикасен инсектицид за уништување на мушички произлегуваат од еден ваков проект, а научниците од Drexel University ги објавиле во списанието PLoS One.
Идејата на истражувачите е дека ова соединение би можело да се користи и како инсектицид кој за луѓето не е токсичен.

Графинот е силен колку што е неговата најслаба алка - Нема сомневање дека графинот е силна супстанца. Само еден атомот тенкиот слој на јаглерод е интересен не само поради неговите електрични својства, туку исто така и поради неговата физичка сила и флексибилност. Врски помеѓу јаглеродните атоми се добро познати како најсилни во природата, па така совршен слој од графин треба може да издржи се.
Но, новите истражувања изведени од страна на научниците од Rice University и Georgia Institute of Technology треба да ги предупредат производителите да погледнат малку подлабоко во својствата на ова чудо од материјал. Според нив за да ги задоволи потребите квалитетот на овој материјал мора внимателно да биде проверен.

Употреба на стакленичкиот јаглерод диоксид - Јаглерод диоксидот, гасот кој е најодоворен за ефектот на стаклена градина, може да се користи како појдовна супстанца за добивање на пластика. По завршување на тест фазата Bayer MaterialScience планира да инвестира 15 милиони евра за производство на постројка за добивање на полиуретанска пена од јаглерод диоксид.
Bayer MaterialScience смета дека првите производи од оваа фабрика на пазарот ќе се најдат во 2016 година.

Елементите во косата може да ја откријат расната припадност на непознат сторител на кривично дело - Некој форензички докази лесно стареат или може со времето да исчезнат. Пример за ова е крвта која може по извесно време да биде неупотреблива. Со влакната од коса кои може да се најдат на местото на злосторот не е така. Тие остануваат стабилни многу долго време.
Еден тим од научници од Канада со користење на статистичка анализа и со спектроскопси методи успеал да покаже дека врз основа на разликите во концентрациите на различни елементи може да се определи дали расната станува збор за човек од Јужна Азија, од Источна Азија или за белец.

Зошто концентрацијата на метилживата на Арктикот е многу висока - Луѓето и животните кои живеат и работат на Арктикот имаат занчително повисоки концентрации на жива. И тоа живата во овие предели се наоѓа во нејзината најтоксична форма - во форма на метилжива која лесно може да влезе навлезе во живите организми.
Во една неодамна направена студија се вели дека живата во овие предели доаѓа преку чадот од термоелектраните и од шумските пожари. Неорганската жива од некои бактерии се претвора во метилжива која лесно влегува во планктонот, а потоа преку синџирот на исхраната и во другите видови на живи организми.

Зошто зелениот чај е добар за вас? - Зелениот чај е добар за вас, но зошто? Научниците во Кина се обидуваат да одговорат на еден аспект од ова големо прашање со откривање на тоа кои компоненти на зелениот чај помагаат во намалувањето на нивото на холестерол и тоа како тоа го постигнуваат.
Jun Xu и соработниците од Sun Yat-Sen University ја тестирале активноста на три ензими кои се од суштинско значење за биосинтеза на холестеролот in vitro во присуство на четири различни полифеноли најдени во зелениот чај. Тие откриле дека два од испитуваните полифеноли, може да ги инхибираат сите три ензими истовремено, додека другите два полифеноли не влијаат врз неговата синтеза.

 Прочитаjте

PepsiCo ги повлекува бромираните растителни масла од Gatorade - Сара Кавана, тинејџерка од Мисисипи (САД) прогласи победата по одлуката на PepsiCo да ги повлече бромираните растителни масла од својата серија на спортски пијалаци Gatorade. Инаку, бромираните растителни масла оригинално биле патентирани како супстанци кои би требало да се користат за спречување на ширењето на огнот во противпожарни апарати.

Нов начин на претворба на сулфурниот диоксид во сулфурна киселина - Научниците од Финска и од САД идентификувале нов начин на оксидација на сулфур диоксидот до сулфурна киселина во атмосферата. Овој тип на оксидација може да се одвива и во ноќните часови. Овој механизам може да помогне за подобро предвидување на улогата на аеросолите од сулфур диоксид врз климатските промени.

Стабилноста на арсенатната ДНК - Во 2011 година, во еден научен труд објавен во списанието Science се тврдеше дека бактериите од езеро Моно во Калифорнија, САД, не само што еволуирале за да го толерираат арсенот, туку и го инкорпорирале во сопствената ДНК. Статијата доведе до многу критики во научниот свет, но можеби авторите сепак биле во право.

Невидливо мастило за 21 век - Научниците од Кина развиле нова техника за литографско печатење на карактери и знаци врз фотонска хартија. Оваа метода е од значење при развојот на нови постапки за заштита од фалсификување.

Црниот TiO2 апсорбира светлина во целиот спектар - Истражувачите во САД со хидрогенирање успеале да предизвикаат дефекти во структурата на титани диоксидните нанокристали и со тоа успеале да го зголемат количеството на сончева светлина кои го тие апсорбираат. Тие се надевале дека произведениот црн TiO2 ќе може да се користи за производство на евтин водород кои ќе се користи како гориво.

Тродимензионални графени - Научниците од Кина успеале да развијат брза и лесна процедура за добивање на 3D графен во вода, проширувајќи ги при тоа сознанијата графените со што нивната иднина како суперкондензатори, материјали за складирање на водород и како катализатори станува поизвесна.

Како антидепресивите го помагаат развојот на мозокот - Научници од Велика Британија го откриле механизмот со кој некои антидепресиви го стимулираат формирањето на нови мозочни клетки – наод кој би можел да доведе добивање на нови поефикасни лекови за оваа намена.

Престојат промени во релативните атомски маси на елементите - Релативната атомска маса на десет елементи ќе биде изразена во форма на интервали, наместо како досега со еден вредности, објави неодамна Меѓународната унија за чиста и применета хемија (IUPAC).

 Стари статии

Зошто некои луѓе се алергични на вино?

Рециклирање на јаглеродниот диоксид

Супер бодликави соларни ќелии

Хирално раздвојување на овошни флавоноиди

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net